Acetal Versus Delrin


Is Delrin® the same as Acetal?

This is one of our most common questions, and is a bit difficult to answer.

All Delrin® is Acetal (PolyOxyMethylene or POM).

Acetal is the generic, and not all Acetal is Delrin®. Several manufacturers produce Acetal resin, including: Celanese®, BASF®, Ticona®, SABIC® and many more.

Copolymer versus Homopolymer AcetalAcetal vs Delrin®

Delrin® is a homo-polymer Acetal produced by Dupont. The generic Acetal covers both the homo-polymer Delrin® and the co-polymer grades of resin. Both materials meet the ASTM-D-4181, ASTM-D-6100 or ASTM-D-6778 specification (an old call out is L-P-392). Homo-polymer is POM111, and Co-polymer is POM211.

Both are tough and machinable, and have very similar properties.

An additional difference is the inherit problem of center-line porosity in the homo-polymer grades. This is caused by out gassing during manufacturing, and can be found at the center or on the surface of all homo-polymer extrusions. This porosity can cause problems with machining or moisture permeation through the material. The co-polymer resin does not have this porosity issue.

Some of the other differences are in the physical properties of the resin. Review the chart for some of the most popular properties people ask for when looking at Acetal or Delrin.

See Delrin® / Acetal properties chart below.

Properties Homo-Polymer Acetal Co-Polymer Acetal
Tensile Modulus of Elasticity 450,000 400,000
Flexural Modulus of Elasticity 470,000 366,000
Heat Deflection Temp @ 264 psi – degress F 257 220
Melting Point – degress F 347 335
Coef. of Linear Thermal Expansion 6.8 x 10-5 5.4 x 10-5
Water Absorption @ Saturation 0.90 0.80

Material is available as Delrin® Rod, Acetal Rod, Delrin® Block, Acetal Block, Delrin® Sheet, Acetal Sheet, and Slabs. Acetal is one of the most widely available plastics, especially on the West Coast (for some reason the East Coast like the Nylon – Polyamide material more). Most commonly available in Natural (White) or Black, but can be produced in a wide range of colors with minimum orders. This enables material matching your product color or for easy identification of parts.

While these properties are similar, depending on your application, one material may be better suited than the other. Review our Delrin® / Acetal page for additional information on the product availability and data sheets. We get calls for Delrin® product, only people may call it Delron, Delran, Delrun, Derlin and many other names, but it is still Delrin® to us.

Looking for other colors of Acetal – Delrin® Rod?

Contact us today for more information on Acetal – Delrin® or any other plastic material.

Call us at 866-832-9315 or Email Us for more additional details

Google+ – Hayden Hess

About Plasticman

52 Responses to “Acetal Versus Delrin”

Leave a Reply

  • (will not be published)

*

Trackbacks and Pingbacks:

  1. Acetal Versus Delrin | Chrisoncruz

    […] Read more … […]

  2. Acetal Versus Delrin | rkabh00q | Scoop.it

    […] Is Delrin® the same as Acetal? This is perhaps our most asked question, and it is kind of difficult to answer. All Delrin® is Acetal (PolyOxyMethylene or POM). Acetal is the generic, and not all Acetal is Delrin®. Several manufacturers produce Acetal resin, including: Celanese®, BASF®, Ticona®, SABIC® and many more. Acetal vs Delrin® Delrin® […]  […]

  3. The difference between Delrin and Acetal in rod...

    […] I have been looking for info about, the difference between Delrin and Acetal in rod and sheets. Most companies stock Acetal, but I need to get the specifications covering the resin. This educational page had most of the information I was looking for. They also carry lots of inventory in their warehouse of sheets.  […]

  4. Dupont Delrin vs Acetal | TracieMolnerh5679 | S...

    […] Is the Dupont Delrin® material the same as Acetal? This is one of our most common question, and is is somewhat difficult to answer. All Delrin® is Acetal (PolyOxyMethylene or POM). Acetal is the generic, and not all Acetal is Delrin®. Several manufacturers produce Acetal resin, including: Celanese®, BASF®, Ticona®, SABIC® and many more. Acetal vs Delrin® Delrin® […]  […]

  5. Acetal vs Dupont Delrin | Random Croops | Scoop.it

    […] Is Dupont Delrin® the same as Acetal? Perhaps the most asked question, and is a bit difficult to answer. All Delrin® is Acetal (PolyOxyMethylene or POM). Acetal is the generic, and not all Acetal is Delrin®. Several manufacturers produce Acetal resin, including: Celanese®, BASF®, Ticona®, SABIC® and many more. Acetal vs Delrin® Delrin® […]  […]

  6. Is Acetal the same as Delrin in rod and sheets ...

    […] My company is checking about, is Acetal the same as Delrin in rod and sheets. Most companies stock Acetal, but I need to get the specifications covering the resin. This informational site had most of the information I was looking for. They also carry lots of inventory in their warehouse of sheets.  […]

  7. Delrin vs Acetal | Godoynjd812 | Scoop.it

    […] Could Delrin Rod be the same as Acetal? This is a common question, and it is kind of difficult to answer. All Dupont Delrin is Acetal (PolyOxyMethylene or POM). Acetal is the common, generic resin name, and not all Acetal is Delrin®. Several manufacturers produce Acetal resin, including: Celanese®, BASF®, Ticona®, SABIC® and many more. Acetal vs Delrin® Delrin® […]  […]

  8. Dupont Delrin vs Acetal | Food | Scoop.it

    […] Could Delrin Rod be the same as Acetal? Perhaps the most asked question, and is is somewhat difficult to answer. All Delrin® is Acetal (PolyOxyMethylene or POM). Acetal is the common, generic resin name, and not all Acetal is Delrin®. Several manufacturers produce Acetal resin, including: Celanese®, BASF®, Ticona®, SABIC® and many more. Acetal vs Delrin® Delrin® […]  […]

  9. Delrin vs Acetal | low vision aids | Scoop.it

    […] Could Delrin Rod be the same as Acetal? This is a common question, and is is somewhat difficult to answer. All Delrin® is Acetal (PolyOxyMethylene or POM). Acetal is the common, generic resin name, and not all Acetal is Delrin®. Several manufacturers produce Acetal resin, including: Celanese®, BASF®, Ticona®, SABIC® and many more. Acetal vs Delrin® Delrin® […]  […]

  10. Delrin vs Acetal | Make Your Own Wedding Invita...

    […] Is Dupont Delrin® the same as Acetal? This is a common question, and is a bit difficult to answer. All Delrin by Dupont is Acetal (PolyOxyMethylene or POM). Acetal is the generic material call-out, and not all Acetal is Delrin®. Several manufacturers produce Acetal resin, including: Celanese®, BASF®, Ticona®, SABIC® and many more. Acetal vs Delrin® Delrin® […]  […]

  11. Delrin vs Acetal | Fitness | Scoop.it

    […] Is Delrin® the same as Acetal? This is a common question, and is is somewhat difficult to answer. All Delrin® is Acetal (PolyOxyMethylene or POM). Acetal is the generic name, and not all Acetal is Delrin®. Several manufacturers produce Acetal resin, including: Celanese®, BASF®, Ticona®, SABIC® and many more. Acetal vs Delrin® Delrin® […]  […]

  12. Acetal vs Dupont Delrin | ZANGARAANN707 | Scoop.it

    […] Is Dupont Delrin® the same as Acetal? As a frequently asked question, and is a bit difficult to answer. All Delrin by Dupont is Acetal (PolyOxyMethylene or POM). Acetal is the generic material call-out, and not all Acetal is Delrin®. Several manufacturers produce Acetal resin, including: Celanese®, BASF®, Ticona®, SABIC® and many more. Acetal vs Delrin® Delrin® […]  […]

  13. Acetal vs Dupont Delrin | Korean Drama | Scoop.it

    […] Is the Dupont Delrin® material the same as Acetal? As a frequently asked question, and is a bit difficult to answer. All Delrin by Dupont is Acetal (PolyOxyMethylene or POM). Acetal is the generic, and not all Acetal is Delrin®. Several manufacturers produce Acetal resin, including: Celanese®, BASF®, Ticona®, SABIC® and many more. Acetal vs Delrin® Delrin® […]  […]

  14. Acetal vs Dupont Delrin | Real Estate | Scoop.it

    […] Could Delrin Rod be the same as Acetal? As a frequently asked question, and it is kind of difficult to answer. All Dupont Delrin is Acetal (PolyOxyMethylene or POM). Acetal is the common, generic resin name, and not all Acetal is Delrin®. Several manufacturers produce Acetal resin, including: Celanese®, BASF®, Ticona®, SABIC® and many more. Acetal vs Delrin® Delrin® […]  […]

  15. Delrin vs Acetal | My best findings when surfin...

    […] Is Dupont Delrin® the same as Acetal? This is a common question, and is a bit difficult to answer. All Delrin by Dupont is Acetal (PolyOxyMethylene or POM). Acetal is the generic material call-out, and not all Acetal is Delrin®. Several manufacturers produce Acetal resin, including: Celanese®, BASF®, Ticona®, SABIC® and many more. Acetal vs Delrin® Delrin® […]  […]

  16. Acetal vs Dupont Delrin | FishAndTips | Scoop.it

    […] Is Dupont Delrin® the same as Acetal? As a frequently asked question, and is a bit difficult to answer. All Delrin by Dupont is Acetal (PolyOxyMethylene or POM). Acetal is the generic material call-out, and not all Acetal is Delrin®. Several manufacturers produce Acetal resin, including: Celanese®, BASF®, Ticona®, SABIC® and many more. Acetal vs Delrin® Delrin® […]  […]

  17. Acetal Versus Delrin | Free Dofollow Links | Sc...

    […] Is Delrin® the same as Acetal? This is perhaps our most asked question, and is a bit difficult to answer. All Delrin by Dupont is Acetal (PolyOxyMethylene or POM). Acetal is the generic name, and not all Acetal is Delrin®. Several manufacturers produce Acetal resin, including: Celanese®, BASF®, Ticona®, SABIC® and many more. Acetal vs Delrin® Delrin® […]  […]

  18. Is Delrin the same as Acetal in rod and sheets ...

    […] Have you ever about, is Delrin the same as Acetal in rod and sheets. Most people carry Delrin, but I need to get the specifications covering specific grades. This site had almost all the info I was searching for. They also carry lots of inventory on the floor of round rod.  […]

  19. Is Acetal the same as Delrin in rod and sheets ...

    […] My company is checking about, is Acetal the same as Delrin in rod and sheets. I found several companies that stock both, but I need to get the specifications covering the different manufacturers of the resin. This informational site had most of the data sheets I was hunting. They also carry lots of inventory in their warehouse of sheets.  […]

  20. Delrin vs Acetal | Child Reading | Scoop.it

    […] Could Delrin Rod be the same as Acetal? This is a common question, and is a bit difficult to answer. All Delrin by Dupont is Acetal (PolyOxyMethylene or POM). Acetal is the common, generic resin name, and not all Acetal is Delrin®. Several manufacturers produce Acetal resin, including: Celanese®, BASF®, Ticona®, SABIC® and many more. Acetal vs Delrin® Delrin® […]  […]

  21. BASF Acetal compared to Dupont Delrin | brianar...

    […] Could Delrin Rod be the same as Acetal? This is one of our most common question, and is a bit difficult to answer. All Delrin by Dupont is Acetal (PolyOxyMethylene or POM). Acetal is the common, generic resin name, and not all Acetal is Delrin®. Several manufacturers produce Acetal resin, including: Celanese®, BASF®, Ticona®, SABIC® and many more. Acetal vs Delrin® Delrin® […]  […]

  22. Dupont Delrin vs Acetal | dentistry | Scoop.it

    […] Is Dupont Delrin® the same as Acetal? Perhaps the most asked question, and is a bit difficult to answer. All Delrin by Dupont is Acetal (PolyOxyMethylene or POM). Acetal is the generic material call-out, and not all Acetal is Delrin®. Several manufacturers produce Acetal resin, including: Celanese®, BASF®, Ticona®, SABIC® and many more. Acetal vs Delrin® Delrin® […]  […]

  23. The difference between Delrin and Acetal in rod...

    […] I have been looking for info about, the difference between Delrin and Acetal in rod and sheets. I found several companies that stock both, but I need to get the specifications covering the different manufacturers of the resin. This educational page had most of the data sheets I was hunting. They also carry lots of inventory in their warehouse of sheets.  […]

  24. Delrin vs Acetal | speeding ticket in virginia ...

    […] Could Delrin Rod be the same as Acetal? This is a common question, and is a bit difficult to answer. All Delrin by Dupont is Acetal (PolyOxyMethylene or POM). Acetal is the common, generic resin name, and not all Acetal is Delrin®. Several manufacturers produce Acetal resin, including: Celanese®, BASF®, Ticona®, SABIC® and many more. Acetal vs Delrin® Delrin® […]  […]

  25. BASF Acetal compared to Dupont Delrin | COMPUTE...

    […] Could Delrin Rod be the same as Acetal? This is one of our most common question, and it is kind of difficult to answer. All Dupont Delrin is Acetal (PolyOxyMethylene or POM). Acetal is the common, generic resin name, and not all Acetal is Delrin®. Several manufacturers produce Acetal resin, including: Celanese®, BASF®, Ticona®, SABIC® and many more. Acetal vs Delrin® Delrin® […]  […]

  26. Acetal Versus Delrin | Food & Drinks | Scoo...

    […] Is Dupont Delrin® the same as Acetal? This is perhaps our most asked question, and it is kind of difficult to answer. All Dupont Delrin is Acetal (PolyOxyMethylene or POM). Acetal is the generic material call-out, and not all Acetal is Delrin®. Several manufacturers produce Acetal resin, including: Celanese®, BASF®, Ticona®, SABIC® and many more. Acetal vs Delrin® Delrin® […]  […]

  27. Is Acetal the same as Delrin in round rod or sh...

    […] My company is checking about, is Acetal the same as Delrin in round rod or sheet. Many companies only stock Delrin, but I need to get the data sheets covering the different types of resin. This informational site had all the data I was hunting around for. They also have lots of shapes on the floor of rods.  […]

  28. BASF Acetal compared to Dupont Delrin | product...

    […] Is the Dupont Delrin® material the same as Acetal? This is one of our most common question, and is is somewhat difficult to answer. All Delrin® is Acetal (PolyOxyMethylene or POM). Acetal is the generic, and not all Acetal is Delrin®. Several manufacturers produce Acetal resin, including: Celanese®, BASF®, Ticona®, SABIC® and many more. Acetal vs Delrin® Delrin® […]  […]

  29. Delrin versus Acetal in sheet and rod | The Gre...

    […] We were wondering about, Delrin versus Acetal in sheet and rod. Many companies only stock Delrin, but I need to get the specs covering the different types of resin. This website had all the data I was hunting around for. They also stock lots of sizes on the floor of sheet.  […]

  30. Is Delrin the same as Acetal in rod and sheets ...

    […] Have you ever about, is Delrin the same as Acetal in rod and sheets. Many companies only stock Delrin, but I need to get the specifications covering the different types of resin. This site had all the data I was hunting around for. They also carry lots of inventory on the floor of round rod.  […]

  31. The difference between Delrin and Acetal in rou...

    […] I have been looking for info about, the difference between Delrin and Acetal in round rod or sheet. Most people carry Delrin, but I need to get the data sheets covering specific grades. This educational page had almost all the info I was searching for. They also have lots of shapes on the floor of rods.  […]

  32. Acetal versus Delrin in sheet and rod | speedin...

    […] I was wondering about, Acetal versus Delrin in sheet and rod. Many companies only stock Delrin, but I need to get the specs covering the different types of resin. This web page had all the data I was hunting around for. They also stock lots of sizes on the floor of sheet.  […]

  33. Acetal vs Dupont Delrin | Wedding Photographer ...

    […] Is the Dupont Delrin® material the same as Acetal? As a frequently asked question, and it is kind of difficult to answer. All Dupont Delrin is Acetal (PolyOxyMethylene or POM). Acetal is the generic, and not all Acetal is Delrin®. Several manufacturers produce Acetal resin, including: Celanese®, BASF®, Ticona®, SABIC® and many more. Acetal vs Delrin® Delrin® […]  […]

  34. BASF Acetal compared to Dupont Delrin | Cars | ...

    […] Could Delrin Rod be the same as Acetal? This is one of our most common question, and it is kind of difficult to answer. All Dupont Delrin is Acetal (PolyOxyMethylene or POM). Acetal is the common, generic resin name, and not all Acetal is Delrin®. Several manufacturers produce Acetal resin, including: Celanese®, BASF®, Ticona®, SABIC® and many more. Acetal vs Delrin® Delrin® […]  […]

  35. Dupont Delrin vs Acetal | Aja's Collections | S...

    […] Is Dupont Delrin® the same as Acetal? Perhaps the most asked question, and is a bit difficult to answer. All Delrin by Dupont is Acetal (PolyOxyMethylene or POM). Acetal is the generic material call-out, and not all Acetal is Delrin®. Several manufacturers produce Acetal resin, including: Celanese®, BASF®, Ticona®, SABIC® and many more. Acetal vs Delrin® Delrin® […]  […]

  36. Delrin vs Acetal | soloal | Scoop.it

    […] Could Delrin Rod be the same as Acetal? This is a common question, and is a bit difficult to answer. All Delrin by Dupont is Acetal (PolyOxyMethylene or POM). Acetal is the common, generic resin name, and not all Acetal is Delrin®. Several manufacturers produce Acetal resin, including: Celanese®, BASF®, Ticona®, SABIC® and many more. Acetal vs Delrin® Delrin® […]  […]

  37. Acetal vs Dupont Delrin | horshak1 | Scoop.it

    […] Is Delrin® the same as Acetal? As a frequently asked question, and it is kind of difficult to answer. All Dupont Delrin is Acetal (PolyOxyMethylene or POM). Acetal is the generic name, and not all Acetal is Delrin®. Several manufacturers produce Acetal resin, including: Celanese®, BASF®, Ticona®, SABIC® and many more. Acetal vs Delrin® Delrin® […]  […]

  38. Acetal vs Dupont Delrin | Home Design | Scoop.it

    […] Is the Dupont Delrin® material the same as Acetal? As a frequently asked question, and it is kind of difficult to answer. All Dupont Delrin is Acetal (PolyOxyMethylene or POM). Acetal is the generic, and not all Acetal is Delrin®. Several manufacturers produce Acetal resin, including: Celanese®, BASF®, Ticona®, SABIC® and many more. Acetal vs Delrin® Delrin® […]  […]

  39. Delrin vs Acetal | Facebook Apps | Scoop.it

    […] Is Delrin® the same as Acetal? This is a common question, and it is kind of difficult to answer. All Dupont Delrin is Acetal (PolyOxyMethylene or POM). Acetal is the generic name, and not all Acetal is Delrin®. Several manufacturers produce Acetal resin, including: Celanese®, BASF®, Ticona®, SABIC® and many more. Acetal vs Delrin® Delrin® […]  […]

  40. Acetal Versus Delrin | amixofeverything247 | Sc...

    […] Is Delrin® the same as Acetal? This is perhaps our most asked question, and is a bit difficult to answer. All Delrin by Dupont is Acetal (PolyOxyMethylene or POM). Acetal is the generic name, and not all Acetal is Delrin®. Several manufacturers produce Acetal resin, including: Celanese®, BASF®, Ticona®, SABIC® and many more. Acetal vs Delrin® Delrin® […]  […]

  41. Delrin vs Acetal | Social Media | Scoop.it

    […] Could Delrin Rod be the same as Acetal? This is a common question, and is a bit difficult to answer. All Delrin by Dupont is Acetal (PolyOxyMethylene or POM). Acetal is the common, generic resin name, and not all Acetal is Delrin®. Several manufacturers produce Acetal resin, including: Celanese®, BASF®, Ticona®, SABIC® and many more. Acetal vs Delrin® Delrin® […]  […]

  42. Is Delrin the same as Acetal in round rod or sh...

    […] Have you ever about, is Delrin the same as Acetal in round rod or sheet. Most people carry Delrin, but I need to get the data sheets covering specific grades. This site had almost all the info I was searching for. They also have lots of shapes on the floor of rods.  […]

  43. Dupont Delrin vs Acetal | General | Scoop.it

    […] Could Delrin Rod be the same as Acetal? Perhaps the most asked question, and is a bit difficult to answer. All Delrin by Dupont is Acetal (PolyOxyMethylene or POM). Acetal is the common, generic resin name, and not all Acetal is Delrin®. Several manufacturers produce Acetal resin, including: Celanese®, BASF®, Ticona®, SABIC® and many more. Acetal vs Delrin® Delrin® […]  […]

  44. Acetal vs Dupont Delrin | Alexandrian_Timothy |...

    […] Could Delrin Rod be the same as Acetal? As a frequently asked question, and is is somewhat difficult to answer. All Delrin® is Acetal (PolyOxyMethylene or POM). Acetal is the common, generic resin name, and not all Acetal is Delrin®. Several manufacturers produce Acetal resin, including: Celanese®, BASF®, Ticona®, SABIC® and many more. Acetal vs Delrin® Delrin® […]  […]

  45. Delrin vs Acetal | Amy Wright's Interests | Sco...

    […] Could Delrin Rod be the same as Acetal? This is a common question, and is a bit difficult to answer. All Delrin by Dupont is Acetal (PolyOxyMethylene or POM). Acetal is the common, generic resin name, and not all Acetal is Delrin®. Several manufacturers produce Acetal resin, including: Celanese®, BASF®, Ticona®, SABIC® and many more. Acetal vs Delrin® Delrin® […]  […]

  46. Delrin versus Acetal in sheet and rod | horshak...

    […] We were wondering about, Delrin versus Acetal in sheet and rod. Many companies only stock Delrin, but I need to get the specs covering the different types of resin. This website had all the data I was hunting around for. They also stock lots of sizes on the floor of sheet.  […]

  47. Acetal versus Delrin in round rod or sheet | Ev...

    […] I was wondering about, Acetal versus Delrin in round rod or sheet. Most people carry Delrin, but I need to get the data sheets covering specific grades. This web page had almost all the info I was searching for. They also have lots of shapes on the floor of rods.  […]

  48. Dupont Delrin vs Acetal | Microsoft project tut...

    […] Is Delrin® the same as Acetal? Perhaps the most asked question, and it is kind of difficult to answer. All Dupont Delrin is Acetal (PolyOxyMethylene or POM). Acetal is the generic name, and not all Acetal is Delrin®. Several manufacturers produce Acetal resin, including: Celanese®, BASF®, Ticona®, SABIC® and many more. Acetal vs Delrin® Delrin® […]  […]

  49. Dupont Delrin vs Acetal | hanari9999 | Scoop.it

    […] Could Delrin Rod be the same as Acetal? Perhaps the most asked question, and is a bit difficult to answer. All Delrin by Dupont is Acetal (PolyOxyMethylene or POM). Acetal is the common, generic resin name, and not all Acetal is Delrin®. Several manufacturers produce Acetal resin, including: Celanese®, BASF®, Ticona®, SABIC® and many more. Acetal vs Delrin® Delrin® […]  […]

  50. BASF Acetal compared to Dupont Delrin | Moving ...

    […] Could Delrin Rod be the same as Acetal? This is one of our most common question, and is a bit difficult to answer. All Delrin by Dupont is Acetal (PolyOxyMethylene or POM). Acetal is the common, generic resin name, and not all Acetal is Delrin®. Several manufacturers produce Acetal resin, including: Celanese®, BASF®, Ticona®, SABIC® and many more. Acetal vs Delrin® Delrin® […]  […]

  51. Delrin vs Acetal | Social Media Marketing | Sco...

    […] Could Delrin Rod be the same as Acetal? This is a common question, and is a bit difficult to answer. All Delrin by Dupont is Acetal (PolyOxyMethylene or POM). Acetal is the common, generic resin name, and not all Acetal is Delrin®. Several manufacturers produce Acetal resin, including: Celanese®, BASF®, Ticona®, SABIC® and many more. Acetal vs Delrin® Delrin® […]  […]

  52. Delrin Versus Acetal, differences between Aceta...

    […] BASF Acetal compared to Dupont Delrin http://t.co/zG3UVVFbON #DelrinVsAcetal  […]